A qué es referim quan parlem de pediculosi?
La pediculosi és una infestació de polls (Pediculus humanus capitis), uns insectes paràsits diminuts que infesten en el cabell. El símptoma més evident de la presència de polls és la picor que causen quan piquen, i això provoca que la mainada es rasque la zona la zona afectada, cosa que pot arribar a produir lesions com, per exemple, erupcions o crostes al cuir cabellut.
A l’inici del curs escolar, la major por dels pares i mares són les famoses circulars dels educadors cap a ells per a informar-los que hi ha una plaga de polls a l’aula.
Efectivament, han de fer alguna cosa i cal seguir una normativa per a poder posar fi a la plaga i que tots els xiquets i xiquets estiguen nets i no s’ho passen entre ells.
Per això mateix el que hem de fer si sospitem que hi ha, és el següent:
-Avaluar si és observant, si l’infant té polls o ous als cabells.
-Si s’en detecta la presència, cal aplicar un tractament adequat, que sol consistir a:
- Aplicar loció o xampú específic.
- Eliminar manualment les llémenes amb una llemenera, passant-la per tot el cabell, per a eliminar els ous que hi haja adherits. Aquesta actuació s’haurà de repetir diversos dies.
- Així mateix, s’hauràn de tractar els objectes que han estat en contacte amb els cabells infestats: pintes, coixins, tovalloles…
Davant l’aparició dels casos de pediculosi a l’escoleta infantil, caldrà adoptar les mesures que estiguen establides a la NOF (normativa d’organització i funcionament), que normalment són:
-Que els xiquets i xiquetes infestats s’han de quedar a casa durant un període de temps determinat.
-Avisar a les altres famílies que s’ha produït una infestació a l’aula, donant orientacions sobre les precaucions i mesures que han d’adoptar.
Yurena Espinosa Rodríguez