LA PREVENCIÓ D’ACCIDENTS:
Per a començar, farem una xicoteta introducció per a veure que és un accident.
Un accident infantil és qualsevol acció fortuïta o fet eventual que provoca danys corporals i psicològics als infants. Cal considerar que la majoria dels accidents son previsibles i per tant evitables si complim medides preventives.
Aprenentatge, educació i prevenció:
A diferència dels mamífers, l’ésser humà quan som nounats es trobem molt indefensos i la nostra supervivència depèn totalment de les persones adultes que l’envolten. Pero poc a poc a través de l’aprenentatge i l’adquisició dels diferents hàbits anem adquirint més autonomia personal i socials que ens permet reconèixer els diferents perills i com evitar-los.
Només a través de l’educació és podrà produir un canvi en els hàbits i les actituds de manera que es pugui incidir sobre els factors que condicionen els accidents, a través d’aquests aprenentatges és podrà obtenir un grau d’autonomia que permet afrontar els riscos diaris i adoptar comportaments que afavoreixen la salut.
Quan i on cal actuar?
Durant els 3 primers anys, la majoria dels accidents tenen lloc a casa. Més endavant, al ampliar el seu entorn aquesta incidència es va invertint de manera que els accidents al carrer i als centres educatius son els més freqüents.
Encara que els centres educatius són els llocs idonis per dur a terme una educació sobre la prevenció d’accidents. Ya que sempre s’ha de fer en col·laboració amb les famílies perque son les primeres que han de vetllar per la supervivència del seu fill/a fins que pugui ser autònom.
Com cal actuar?
En moltes ocasions no sabem com actuar, que mesures adoptar entre altres coses.
Cal dur a terme activitats que els permetin valorar tant les seves possibilitats com les seves limitacions per afrontar diferents riscos, d’aquesta manera podran conèixer les mesures de prevenció que cal prendre davant de riscos específics que poden sorgir en el seu entorn domestic, educatiu o al carrer.
També cal que les famílies i els/les professionals d’escoles infantils prenguin consciència de la importància que té prevenir els accidents i fomentar hàbits de conducta que evitin els riscos.
Cal destacar l’importancia per a que adquireixin pautes de conducta correctes a l’hora d’anar pel carrer, ja sigui com vianant, conductor (bicicleta, patinet,etc.) o passatgers.
La persona adulta ha d’assumir un paper de guia per afavorir l’adquisició d’hàbits correctes fent accions com acompanyar-ho en els primers intents de fer les coses sol/sola, fent de model en ocasions, indicant-li prèviament que es el que ha de fer i de quina manera. Al mateix temps li haurà d’advertir dels possibles perills i precaucions que ha de prendre perquè en un futur pugui ser una persona autònoma i responsable.
Eva Ivaylova, Noemí Gutiérrez , Laura González, Maria Raga, Natalia Ramos, Nayara García i Paola Valiente.
1ºA TEI.